Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI legújabb hírek
KOI legújabb hírek

mid-autumn-festival-mooncake-lanterns

Az SZTE Konfuciusz Intézet szeptember 25-én barátaival, diákjaival ünnepli együtt az ősz beköszöntét, a családi és baráti összetartozás ünnepét. A kínai hagyomány szerint az évnek ezen a napján a legkerekebb, a legteljesebb a Hold az égen. Ilyenkor a rokonok Kína minden szegletéből összegyűlnek, és együtt csodálják a ragyogó teliholdat, miközben ízletes holdsüteményt fogyasztanak

teahaz

2018. szeptember 19-én (szerda) 17.00 órától sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt következő Teaházunkra, melynek vendége Horváth Janisz, grafikusművész, tipográfus és kalligráfus

Halfesztivál

2018. szeptember 1-jén került megrendezésre a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál az újszegedi Partfürdőn, ahol az SZTE Konfuciusz Intézet munkatársai különleges kínai halászlével várták az odalátogató vendégeket. Az Intézetet Wang Lei, kínai igazgató és Mohr Richárd, magyar igazgató úr képviselte.

Speech contest

A pályázat célja, hogy lehetőséget nyújtson a magyar hallgatóknak arra, hogy megosszák gondolataikat az „Egy út, egy övezet” programmal kapcsolatban, így teremtve kommunikációs platformot a témában.

SZTE Beiratkozási Hét

2018. augusztus 27. és szeptember 1. között a József Attila Tanulmányi és Információs Központban (TIK) került megrendezésre az SZTE Beiratkozási Hét, ahol az SZTE Konfuciusz Intézet is tájékoztatta az első éves egyetemistákat a kínai nyelv és kultúra tanulásának a lehetőségéről, illetve az Intézet programjairól egyaránt.

Kínai halászlé

2018. szeptember 1-jén (szombat) kerül megrendezésre a XXII. szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, amelyen az SZTE Konfuciusz Intézet csapata is részt vesz.

magyar szakos hallgatók

2018. szeptember 5-én (szerda) dr. Árvay Anett és dr. Durst Péter, az SZTE Hungarológia Tanszék munkatársai, kíséretében a Sanghaj Nemzetközi Tanulmányok Egyetem magyar szakos hallgatói látogatást tettek az SZTE Konfuciusz Intézetben.

KOI delegáció

A másfél milliós lakossággal rendelkező Songjiang kerületet képviselő delegáció 2018. július 30-án látogatást tett az SZTE Konfuciusz Intézetben.

SISU


2018. július 15 és 28. között került megrendezésre a SISU Nyári Tábor 2018, ahol az SZTE Konfuciusz Intézet 13 diákja és Li Huijun kísérő tanár képviselte Intézetünket, Szegedet és Magyarországot. A tábor keretein belül lehetőségük nyílt meglátogatni a Kínai Népköztársaság fővárosát, azaz Pekinget, illetve az ország kereskedelmi és üzleti központját, Sanghaj városát. Ez idő alatt táborozóink közelebbről is megismerkedtek a kínai nyelvvel és kultúrával egyaránt.

SZTE KOI Évzáró Gálaműsor

2018. június 7-én, az IH Központban, első alkalommal került megrendezésre az SZTE Konfuciusz Intézet által szervezett Évzáró Gálaműsor.

Konfuciusz Tábor

A táborban játékos keretek között ismerkedhetnek meg a gyerekek a kínai nyelvvel és kultúrával, megtéve az első lépéseket e különleges világ felé. A kínai kultúrához kapcsolódó kreatív foglalkozások, mozgásos játékok, énekek, mondókák színesítik a hét programját.

2018. május 14.

panda nap


Idén gyereknapon, azaz 2018. május 27-én (vasárnap) ismét megrendezésre kerül a Panda Nap a szegedi Vadasparkban a Zsiráfház teraszán.

tea2

2018. május 22-én (kedden) 17.00 órától sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt következő Teaházunkra, melynek vendége Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE oktatási ügyekért felelős rektorhelyettese.

Hagyományos kínai orvoslás

Az SZTE vezetése és az egyetemi tulajdonú Uni-Med Kft. a kínai Shaanxi tartomány magas rangú küldöttségével, illetve a Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem rektorával írt alá együttműködési megállapodást és együttműködési szándéknyilatkozatot 2018. április 16-án a Rektori Hivatal dísztermében.


kalmar

Ajtónyitók - Beszélgetések a sinológia mestereivel (magyarul beszélő, dokumentumfilm sorozat)

Kínai Kurzus Makó

2018. február 10-én elindult a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete által szervezett kínai kultúra tanfolyam a Makói Művelődési Központban.

Tavaszünnep

Sohasem gondoltam, hogy az élet ilyen mozgalmas lehet. Mielőtt észrevettem volna, már majdnem hat hónapja tanítok kínait a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetében, Magyarországon.

Tavaszünnep

Budapest, február 17. – A „Boldog Tavaszünnep/Gyönyörű Kínai Tavasz” című ünnepségsorozat második fordulóját rendezték meg a Budapest XV. kerületében lévő China Martban, melyen a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete társrendezőként működött közre. Wang Zheng úr, Kína Magyarországi Nagykövetségének kulturális tanácsosa, valamint Németh Angéla, Budapest XV. alpolgármester asszonya is tiszteletét tette az eseményen.

rovo

Budapest, Feb. 26 – Kína Magyarországi Nagykövetsége 2018. február 26-án este 6 órakor tartotta a Kínai Újévi Fogadását Budapesten. Mintegy 400 vendég jelent meg ezen a rangos eseményen, köztük a magyar-kínai kapcsolatok ismert személyiségei, híres Magyarországon elő kínaiak, kínai vállalatok magyarországi képviselői és hazánkban tanuló kínai diákok.

lampionunnep

2018. március 2-án (péntek) 14 órától a kínai Lampion Ünnep alkalmából az SZTE Konfuciusz Intézet idén is izgalmas újévi programokkal várja kedves vendégeit.

tea2

2018. március 6-án (kedden) 17.00 órától sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt következő Teaházunkra, melynek vendége Kakas Béla, a Csongrád Megyei közgyűlés elnöke.

hskpreparationcourse01

Szegeden az SZTE Konfuciusz Intézetben 2017. március 24-ei HSK és HSKK nyelvvizsgák mellett lehetőség nyílik YCT nyelvvizsgát is tenni

Chinese Bridge

2017. december 19-én, 17.00 órától a Konfuciusz Teaház következő vendége Ekler-Szabó Botond Alexander és Kollmann Máté a Chinese Bridge nemzetközi kínai nyelvi verseny résztvevői és Tóth Alexandra, az SZTE Konfuciusz Intézet irodavezető tanára.

5 éves a konfuciusz intézet

A kínai nyelvvel több mint kilencszáz, míg a világ e legősibb civilizációjával több ezer dél-alföldi ember ismerkedhetett az elmúlt öt évben a Szegedi Tudományegyetem legifjabb egységének köszönhetően. Alapításának jubileumát különleges programokkal és látványos gálaműsorral ünnepelte az SZTE Konfuciusz Intézet.

kinai_kepzes