Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Ösztöndíjak

Ösztöndíjak


Aktuális ösztöndíjlehetőségek


Kínai állami ösztöndíj 2018/2019

(Chinese Governmental Scholarship - Bilateral Program)

 

 1. A 2018/2019 tanévre szóló Kínai állami ösztöndíj jelentkezésének menetéről és feltételeiről az alábbi linken tájékozódhat:

http://www.csc.edu.cn/studyinchina/scholarshipdetail.aspx?cid=93&id=3065 (in Chinese);

http://campuschina.org/scholarshipdetailen.aspx?cid=97&id=3157 (in English).

 

 1. Pályázati anyag benyújtása a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetség -Oktatási Osztály. Mellékletként csatoltan továbbítsa Önéletrajzát/CV (személyi adatok, elérhetőség, tanulmányi háttér…stb.) az alábbi e-mail címre: educationalchina@gmail.com.

A pályázati anyagok elbírálását követően, a Nagykövetség „Award Letter” formájában e-mailen keresztül értesíti a sikeres pályázókat.

 

 1. Következő lépésként a pályázónak szükséges egy úgynevezett előzetes felvételi engedélyt (pre-admission letter) kérnie attól az egyetemtől, ahová a jövőben járni szeretne. Kérjük, hogy vegye fel a kapcsolatot azon kínai egyetemekkel, ahol fogadnak Kínai állami ösztöndíjas hallgatókat, majd továbbítsa számukra a korábban kézbesített „Award Letter” dokumentumot. Az eltérő jelentkezési feltételek miatt, kérjük, hogy vegyék fel a kapcsolatot az érdekelt egyetemmel.

 

 1. Bővebb információt a program részleteiről és a kínai egyetemekről az alábbi két honlapon talál: http://www.csc.edu.cn/laihua vagy http://www.campuschina.org Online böngészéskor kínai tartományok kiválasztásával tud különféle egyetemek és ösztöndíjak közül válogatni. A nemzetközi programkiírások angol nyelven is elérhetőek.

Fontos:Piros csillaggal jelölt programokra csak Kínai állami ösztöndíjas hallgatók jelentkezhetnek.

 

 1. Regisztráció az alábbi honlapok egyikén: http://www.csc.edu.cn/studyinchina vagy http://www.campuschina.org. Fejezze be az online regisztrációt. A képviselet száma (agency number) 3481, kövesse a csatolmány utasításait: Használati útmutató a Kínai állami ösztöndíj Online Jelentkezési Rendszer használatáról. Abban az esetben, ha több egyetemről érkezett pozitív visszajelzés, akkor válassza ki azt az egyetemen, ahol érdekelt a tovább tanulásban.

 

 1. Miután 2017-ben korszerűsítették az online jelentkezési felületet, minden pályázati anyagot elektronikus úton online kell feltölteni. Ugyanakkor a papír alapú jelentkezési dokumentumokat is továbbítani kell postai úton. Online jelentkezési határidő 2018. március 31. Postai úton legkésőbb 2018. április 10-ig kell megküldeni a pályázati anyagokat az alábbi címre: Education Section of the Embassy of P.R. China, 1068 BudapestRippl Rónai utca 2, 2/20, Hungary.

 

 1. A Kínai Ösztöndíj Tanácsnak (CSC) kötelessége tájékoztatnia a Nagykövetséget a nyertes ösztöndíjas hallgatók listájáról legkésőbb 2018 júliusáig, majd a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat, mint például a hivatalos papír alapú értesítőt (Admission Notice), illetve a tanulmányi vízum ügyintézéséhez szükséges dokumentumokat (JW201), megküldi a Nagykövetségnek, hogy azokat továbbítsa a szerencsés hallgatók számára.


Használati útmutató a Kínai állami ösztöndíj online jelentkezési lap kitöltéséhez (kínaiul és angolul)


 

Konfuciusz Ösztöndíj 2018

 

Konfuciusz_osztondij

Kérjük, hogy figyelmesen olvassa végig a tájékoztatót, mert 2017-ben változott a Konfuciusz Ösztöndíj pályázatok benyújtásának eljárásrendje és az elbírálás folyamata, valamint módosultak a pályázati feltételek, illetve új típusú ösztöndíjak is kiírásra kerültek.

 

A regisztrációs rendszer egész évben elérhető, az ösztöndíjakat azonban csak az ösztöndíj kiírásban megjelölt időszakokban lehet igénybe venni. További információ az alábbi elérhetőségen:http://cis.chinese.cn


Pályázati feltételek:

A pályázó

 1. nem kínai állampolgár,
 2. jó egészségi állapotnak örvend,
 3. elmúlt 16 éves, de még nem töltötte be 35. életévét. A kínai nyelvtanárként dolgozók 45 éves korukig pályázhatnak.

 


Ösztöndíj típusok és elvárások:

A. MA ösztöndíj kínai, mint idegen nyelv szakos tanárképzésben részt venni kívánó diákoknak (MTCSOL)

 • A 2018 szeptemberében induló ösztöndíj program két egyetemi évet foglal magába. A jelentkezőnek rendelkeznie kell Bsc/BA diplomával, illetve HSK 5-ös nyelvvizsgán legalább 210 ponttal ÉS ezen felül legalább 60 pontot kell elérni a HSKK középfokú nyelvvizsgán.

 

B. BA ösztöndíj kínai, mint idegen nyelv szakos tanárképzésben részt venni kívánó diákoknak (BTCSOL)

 • A 2018 szeptemberében induló ösztöndíj program négy egyetemi évet foglal magába. A jelentkezőnek rendelkeznie kell érettségi bizonyítvánnyal. Továbbá legalább 180 pont HSK 3-as nyelvvizsgán ÉS legalább 40 pont a HSKK középfokú nyelvvizsgán.

 

C. Ösztöndíj 1 egyetemi évre

 • Tanulmányok megkezdésének ideje: 2018. szeptember, az ösztöndíj időtartalma 11 hónap.

 

i. MA ösztöndíj kínai, mint idegen nyelv szakos tanárképzésben részt venni kívánó diákoknak (TCSOL)

 • Legalább 270 pont HSK 3-as nyelvvizsgán ÉS HSKK nyelvvizsga bizonyítvány (a pontszám és a HSKK vizsga szintje nincsen meghatározva).

 

ii. Kínai nyelv és irodalom, történelem és filozófia tanulmányokhoz

 • Legalább 180 pont HSK 4-es nyelvvizsgán ÉS legalább 60 pont a HSKK középfokú nyelvvizsgán

 

iii. Kínai nyelvi tanulmányok

 • Legalább 180 pont HSK 3-as nyelvvizsgán.


   

  D. Ösztöndíj 1 egyetemi szemeszterre

  Tanulmányok megkezdésének ideje: 2018. szeptember VAGY 2019. március. Az ösztöndíj időtartalma 5 hónap. A jelentkező csak akkor pályázhat az ösztöndíjra, ha nem rendelkezik Kínába szóló X1, X2 tanulmányi vízummal, vagy az előző években még nem nyert el egy szemeszterre vagy hosszabb időre szóló Konfuciusz Ösztöndíjat.

   

  i. TCSOL, Kínai nyelv és irodalom, történelem és filozófia tanulmányokhoz

  • Legalább 210 pont HSK 3-as nyelvvizsgán ÉS HSKK nyelvvizsga bizonyítvány (a pontszám és a HSKK vizsga szintje nincsen meghatározva).

   

  ii. Kínai Orvoslás és Taiji Kurzus

  • HSK nyelvvizsga bizonyítvány (a pontszám és a HSK vizsga szintje nincsen meghatározva).


    

   E. "4 hetes" Ösztöndíj

   • A tanulmányok megkezdésének ideje 2018. július VAGY 2018. december. A jelentkező csak akkor pályázhat az ösztöndíjra, ha nem rendelkezik Kínába szóló X1, X2 tanulmányi vízummal, vagy az előző években még nem nyert el 4 hetes vagy hosszabb időre szóló Konfuciusz Ösztöndíjat. MA ösztöndíj kínai, mint idegen nyelv szakos tanárképzésben részt venni kívánó diákoknak


   i. Kínai Orvoslás és Taiji Kurzus

   • HSK nyelvvizsga bizonyítvány (a pontszám és a HSK vizsga szintje nincsen meghatározva)

    

   ii. Nyelvi képzés és kínai családlátogatás

   • HSK nyelvvizsga bizonyítvány (a pontszám és a HSK vizsga szintje nincsen meghatározva). Kizárólag 10-15 fős csoport együttes jelentkezése esetén.

    

   iii. Kínai nyelvtanulás a Konfuciusz Intézet diákjai számára

   • HSK nyelvvizsga bizonyítvány (a pontszám és a HSK vizsga szintje nincsen meghatározva). Kizárólag 10-15 fős csoport együttes jelentkezése esetén   Jelentkezés menete:

   Az ösztöndíjakra 2018. március 1-től lehet jelentkezni az alábbi weboldalon:
   http://www.cis.chinese.cn

   Kérjük, hogy a weboldalon történő regisztráció után, keresse meg az Ön számára legmegfelelőbb intézményeket, töltse fel a jelentkezési anyagot, és kövesse nyomon a visszajelzéseket, illetve az eredményeket.
   Az ösztöndíj elnyerése után, kérjük hogy egyeztessen a fogadó intézménnyel, és nyomtassa ki az ösztöndíj elnyeréséről szóló bizonyítványt a rendszerből.
   Az eredmények kihirdetése az ösztöndíj megkezdése előtt két hónappal fog megtörténni.

    

   Fontosabb jelentkezési határidők:

   1. Április 20. (júliusban kezdődő programok esetén)
   2. Június 20. (szeptemberben kezdődő programok esetén)
   3. Szeptember 20. (decemberben kezdődő kurzusok esetén)
   4. December 20. (2019. márciusban kezdődő programok esetén)

    

   Az eredmények kihirdetése az ösztöndíj megkezdése előtt két hónappal fog megtörténni.

    

   Kínai Híd Nyelvi (Chinese Bridge Competition) verseny díjnyertesei

   Azon hallgatók akik Chinese Bridge versenyen vettek részt és elnyerték a 2018 évre szóló Konfuciusz Ösztöndíjat, ugyanúgy regisztráljanak az ösztöndíj honlapján, jelentkezzenek be, és a megfelelő fogadó intézet számára töltsék fel az ösztöndíj elnyeréséről szóló oklevelet.
   Felmerülő kérdések esetén az alábbi elérhetőségen tudnak érdeklődni: chinesebridge@hanban.org.

    

   Felvételi tájékoztatás

   Az ajánló, illetve fogadó intézmények feladatai közé tartozik a helyi jelentkezők tájékoztatása az ösztöndíj jelentkezésének menetéről és feltételeiről, illetve hasznos tanácsokkal láthatja el.   Kedves Pályázók!


   Az alábbi információk tájékoztató jellegűek, a pontos adatokról, kérjük, az alábbi intézménynél érdeklődjenek:


   Division of Scholarship, Confucius Institute Headquarters / Hanban

   Cím: 129, Deshengmenwai Street, Xicheng District, Beijing, 100088.
   Fax: +86-10-58595727
   Email: scholarships@hanban.org
   Konfuciusz Ösztöndíj honlapja: http://cis.chinese.cn 
   HSK és HSKK nyelvvizsga honlapja: www.chinesetest.cn


    

   Jelentkezési lap a linkre kattintva letölthető


   Az online jelentkezési tájékoztató ide kattintva tölthető le    


   Konfuciusz Ösztöndíj feltételei


   A Konfuciusz Ösztöndíj tartalmazza a tandíjat, a szállásköltséget, a havi ösztöndíjat (kivéve a 4 hetes ösztöndíjra jelentkezők) és egy átfogó egészségügyi biztosítás költségeit.


   1. A tandíj nem tartalmazza a tankönyvek és a helyi látnivalók belépőjegyeinek költségét.
   2. Az elszállásolás (általában két ágyas) kollégiumi szobákban történik. Azok számára, akik a fogadó intézményük engedélyével a campuson kívül bérelnek szobát/lakást, havonta vagy negyedévente igényelhetnek lakhatási támogatást a fogadó intézménytől. A támogatás havi 700 yuan személyenként.
   3. Az ösztöndíjat a fogadó intézet havonta folyósítja. BTCSOL, az 1 egyetemi évre, és az 1 egyetemi szemeszterre szóló ösztöndíj esetén a havi támogatás 2500 yuan/fő. MTCSOL ösztöndíj esetén a havi támogatás 3 000 yuan/fő.


   A beiratkozás időpontja és menete a fogadó intézménytől függ. Azok a diákok, akik a felvétel hónapjának 15. napja előtt, vagy 15. napján iratkoznak be, az egész hónapra megkapják az ösztöndíjat. Azok a diákok, akik a hónap 15. napja után iratkoznak be, csak fél havi ösztöndíjat kapnak. A diplomázás hónapjában esedékes ösztöndíjak egy fél hónappal később kerülnek folyósításra, mert a pénz elutalásához szükséges a fogadó intézmény megerősítése arról, hogy a diák lediplomázott. A tanulmányok idején az a diák, aki 15 napnál tovább tartózkodik Kínán kívül személyes okokból (kivéve a hivatalos szüneteket), annak az ösztöndíját a távollét idejére felfüggesztik. Az ösztöndíj fizetését lógás, vagy az iskolából való kimaradás esetén felfüggesztik. Az átfogó egészségügyi biztosítást a fogadó intézmény vásárolja, összhangban a Kínai Oktatási Minisztérium által kiadott, nemzetközi diákokra vonatkozó releváns szabályzatokkal. A biztosítás értéke a 4 hetes ösztöndíjnál 160 yuan, az 1 egyetemi szemeszterre szóló ösztöndíj esetében 400 yuan, a többi ösztöndíj esetében 800 yuan/fő/év.

    

   A diplomát nyújtó ösztöndíjakra jelentkezőknek (1., 2., és 3. kategória) év végén vizsgán kell részt venniük. Csak azok a diákok jogosultak a következő évben teljes ösztöndíjra, akik kiemelkedő eredményt értek el az egyetemi vizsgákon, illetve a HSK és a HSKK vizsgákon is. Azok, akik átlagos teljesítményt nyújtanak, a jövőben csak részösztöndíjra jogosultak. A nem megfelelő teljesítményt nyújtók a későbbiekben nem jogosultak az ösztöndíjra. A részösztöndíj tartalmazza a tandíjat, a szállásköltséget, és az átfogó egészségügyi biztosítást. Az egy egyetemi évre, illetve az egy egyetemi szemeszterre beiratkozó diákoknak a program lejárta előtt HSK és HSKK nyelvvizsgán kell részt venniük. A vizsga díját a fogadó intézmény megtéríti.

    

   A jelentkezés folyamata:

   A jelentkezési rendszer egész évben elérhető, a jelentkezéshez szükséges dokumentumokat azonban a szemeszter kezdete előtt két hónappal fel kell tölteni a rendszerbe.

    

   A jelentkezés menete

   1. Regisztráció a Konfuciusz Ösztöndíj honlapján (http://cis.chinese.cn)

   2. Application Form (jelentkezési lap) kitöltése online

   3. A szükséges dokumentumok feltöltése a regisztrációs rendszerbe

    

   A HANBAN ösztöndíjakért felelős osztálya dönt arról, hogy a jelentkezés érvényes-e, a fogadó intézmény pedig listát küld a HANBAN-nak az általuk kiválasztott diákokról.

   A HANBAN átfogó értékelést vezet az összes jelentkezőről, és verseny alapján dönt a diákok felvételéről.

   A felvételi eredmények 45 nappal a pályázati anyagok érvényessé minősítése után kerülnek kihirdetésre.

   A sikerrel pályázó jelentkezők megerősítése után a fogadó intézménynek 15 munkanapon belül postáznia kell a „Letter of Admission”-t és a „Visa Application Form for Foreigners to Study in China” (JW202 Form), az ösztöndíjról szóló igazolás másolatát, és minden más szükséges dokumentumot.

   A hiányos vagy hibásan kitöltött pályázatok nem kerülnek feldolgozásra.

   Kizárásra kerülnek azok a jelentkezők, akik hamis dokumentumokkal pályáznak, akiknek a jelentkezését más hajtotta végre vagy nem regisztráltak időben, nem sikerült az egészségügyi vizsgálaton átmenniük illetve nem sikerül az évközi vizsgákon átmenniük.

    

   Ha az ösztöndíj nyertese nem tud időben megjelenni a fogadó intézményben a beiratkozáson, akkor a távolmaradás okát 15 nappal a beiratkozás időpontja előtt írásban közölnie kell a fogadó intézménnyel.

   Azok, akik nem iratkoztak be a megjelölt időpontban, és okuk sem volt a távolmaradásra, elveszítik az ösztöndíjukat.

   Törlésre kerül azoknak a diákoknak az ösztöndíja is, akik nem mentek át az egészségügyi vizsgálatokon, kimaradnak az iskolából, vagy túl sok igazolatlan órájuk van.

    

   Jelentkezéshez szükséges dokumentumok:


   Amennyiben az alábbi dokumentumok nem angol vagy kínai nyelvűek, közjegyző által hitelesített másolatot kell csatolni.

   1. Útlevél fényképes oldalának másolata.
   2. Amennyiben a jelentkező még nem múlt el 18 éves, a Kínában megbízott gyám nyilatkozata.
   3. HSK, HSKK, BCT és BCT szóbeli vizsga eredményei VAGY bizonyítvány (2 évben belül megszerzett HSK és HSKK nyelvvizsgabizonyítványok.)
   4. „Chinese Bridge” verseny győzteseinek a versenyen való részvételről szóló igazolás.
   5. Ajánlólevél.
   6. A kínai nyelvtanároknak munkáltatói igazolás, és egy ajánlólevél az intézet/nyelviskola vezetőjétől, ahol alkalmazásban áll.
   7. Legmagasabb iskolai végzettséget igazoló okirat, és annak hivatalos másolata. Aktív hallgatói jogviszony esetén igazolás a végzés várható időpontjáról.
   8. MTCSOL és 1 egyetemi év MTCSOL programra jelentkezőknek 2 ajánlólevél egy egyetemi professzortól vagy docenstől. Előnyben részesítik azokat a diákokat, akik tudnak munkáltatói jogviszony igazolást csatolni, vagy olyan dokumentumot, amely igazolja, hogy a program elvégzése után kínai nyelvtanárként fogják őket alkalmazni.

    

   A pályázat automatikus elutasításra kerül és megszűnik az ösztöndíj, ha:

   1. a pályázati kiírásoknak és az útmutatónak nem megfelelően, vagy hiányosan beküldött pályázat,
   2. a pályázó adatai nem felelnek meg a valóságnak,
   3. a pályázatot elnyerő ösztöndíjas nem regisztrál időben, vagy nem tájékoztatja a fogadó intézetet 15 nappal korábban;
   4. a pályázó nem megy át az egészségügyi alkalmassági vizsgán.
   5. a pályázó lóg az egyetemi órákról.    Shanghai Government Scholarships for International Students


    Tentative Regulation of Application of Shanghai Government Scholarships for International Students

     
    BIT Scholarship for International Students From University of Szeged 2014-2015

     

    Beijing Institute of Technology (BIT) is offering up to 5 Central and Eastern Europe Scholarships for students from University of Szeged to pursue Master or PhD degree programs in BIT, or 10 students for exchange program in BIT.
    Chinese Government Scholarship Program


    Chinese Government Scholarship Program is established by the Ministry of Education of P.R. China (hereinafter referred to as MOE) in accordance with educational exchange agreements or understandings reached between the Chinese government and the governments of other countries, organizations, education institutions and relevant international organizations to provide both full scholarships and partial scholarships to international students and scholars. MOE entrusts China Scholarship Council (hereinafter referred to as CSC) to manage the recruitment and carry out the routine management of Chinese Government Scholarship Program.


    Sichuan Provincial Government Scholarship for Foreign Students in China, 2014


    Sichuan Provincial Government is offering scholarship for foreign students. Scholarships are available for doctoral students, master students, undergraduate students, junior college student’s and long term students degree level at higher education institutions, higher vocational colleges and junior colleges. The students will get the scholarship every year until they finish their study on the premise that they are approved by the institutions every year. The application form is accepted every year and it is from January to June.
    Tianjin Government Scholarship (TGS) for International Students in China, 2014


    Tianjin Government is offering scholarship for international students for pursuing undergraduate, masters and doctoral program in Tianjin. Applicants for undergraduate program must have senior high school diploma with good academic performance and be under the age of 30. Applicants for master’s degree programs must have a bachelor degree and be under the age of 35 with two letters of recommendation from professors or associate professors. Applicants for doctoral degree programs must have a master degree and be under the age of 40 with two letters of recommendation from professors or associate professors.
    Heilongjiang Government Scholarship for International Students, 2014/15


    The government of Heilongjiang is offering scholarship for international students to study in the appointed educational institutions in Heilongjiang province, for degrees at different levels. The scholarship is divided into the following three categories: Class A Scholarship for Doctoral Degree Student’s (24,000 per year for 2 to 3 academic years), Class B Scholarship for Master’s Degree Student’s (19,000 per year for 2 to 3 academic year) and Class C Scholarship for Bachelor’s Degree Student’s (13,000 per year for 4 academic years). Application should be submitted till 30 each year.
    Jilin Provincial Government Scholarship for International Students in China, 2014

    Jilin Provincial Government is offering masters scholarship for international students (non-Chinese). This is a full scholarship which exempt from tuition fee, fee for basic learning materials; free accommodation on campus (2 share one room in principle); basic living allowance; comprehensive medical insurance. Scholarship will be awarded for a period of two years. The application deadline is May 1st, 2014.