Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Nyelvvizsga

NyelvvizsgaSzegeden az SZTE Konfuciusz Intézetben 2017. december 3-ai HSK 1, HSK 2, HSK 3, HSK 4 és HSK 5 írásbeli vizsga mellett lehetőség nyílik HSKK I. és HSKK II. szóbeli vizsgát is tenni.


Az online regisztráció határideje 2017. november 6.!


A decemberi vizsgára jelentkezés csak abban az esetben érvényes, ha az online regisztráció és a befizetés is megtörtént 2017. november 6-ig.!


További részletek ide kattintva olvashatóak!


Ehhez előzetes igényfelmérést tartunk. Amennyiben szeretne jelentkezni a nyelvvizsgákra, küldje el jelentkezési szándékát a konfuciusz@rekt.szte.hu e-mail címre 2017. október 30-ig.


Online jelentkezési határidő: 2017. november 6.!

További részletek ide kattintva olvashatóak!


További részletek ide kattintva olvashatóak!
Nyelvvizsgák kínai nyelvből

 

NyelvvizsgakAz SZTE Konfuciusz Intézetben háromféle kínai nyelvvizsgát tehet a tanuló:

 

  1. HSK nyelvvizsga (Hanyu Shuiping Kaoshi, Kínai Szintfelmérő Vizsga) – a Kínai Népköztársaság hivatalos nyelvvizsgája

 

A soron következő HSK nyelvvizsga időpontja az SZTE Konfuciusz Intézetben: szervezés és egyeztetés alatt.


Jelentkezési határidő 2017. november 6.!

 

A nyelvvizsgával kapcsolatban Zeng Xiaojuan tanárnőnél lehet érdeklődni az Intézetben, vagy a 6824381@qq.com e-mail címen!

 

A HSK nyelvvizsgára online kell regisztrálni a www.chinesetesting.cn honlapon.

A sikeres regisztrációhoz színes igazolványfénykép feltöltése is szükséges!

 

A nyelvvizsga befizetéséhez a csekket az SZTE Konfuciusz Intézet titkárságán lehet átvenni, majd a befizetésről szóló szelvényt ugyanitt kell bemutatni.

 

*A nyelvvizsga letételére minimum 5 fő jelentkezése esetén van lehetőség.

 

Röviden a HSK nyelvvizsgáról 

A HSK nyelvvizsga (Hanyu Shuiping Kaoshi, Kínai Szintfelmérő Vizsga) a Kínai Népköztársaság hivatalos kínai nyelvi vizsgája, amelyet nem kínai anyanyelvűek számára dolgoztak ki és rendeznek meg Kínában és a világ számos más országában. 2001 óta Magyarországon is letehető. A vizsgát jelenleg a Konfuciusz Intézetek szervezik és bonyolítják le.

A HSK szintjeit a CEF (The Common European Framework Reference for Language), a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret alapján és követelményeinek figyelembevételével dolgozták ki.

 

A HSK vizsga rövid ismertetése:

 

I. A vizsga felépítése

 

A vizsgáztatás két különálló részt tartalmaz, írásbelit és szóbelit. Az írásbeli vizsga az 1-es szinttől a 6-os szintig terjed; míg a szóbeli vizsga a HSK alapfokot, HSK középfokot, illetve a HSK felsőfokot tartalmazza.

 

Írásbeli vizsga

Szóbeli vizsga

HSK – 6. szint

HSK (felsőfok)

HSK – 5. szint

HSK – 4. szint

HSK (középfok)

HSK – 3. szint

HSK – 2. szint

HSK (alapfok)

HSK – 1. szint

 

II. Vizsgafokozatok

Közvetlen összehasonlításban a HSK vizsga a Közös Európai Nyelvi Referenciakeret követelményei alapján a következő:

 

HSK

Szókincs

CEF
HSK – 6. szint

5000 felett

C2


HSK – 5. szint

2500

C1


HSK – 4. szint

1200

B2


HSK – 3. szint

600

B1


HSK – 2. szint

300

A2


HSK – 1. szint

150

A1
HSK – 1. szint

Azoknak a tanulóknak ajánlott, akik képesek felismerni és alkalmazni néhány egyszerű kínai karaktert, illetve képesek egyszerű mondatokban kommunikálni.

 

HSK – 2. szint

Azoknak a kezdő nyelvi szinten álló tanulóknak ajánlott, akik képesek a kínait egyszerű és közvetlen módon mindennapi szituációkban alkalmazni.

 

HSK – 3. szint

Azoknak a középhaladó nyelvi szinten lévő tanulóknak ajánlott, akik képesek a kínait magánéletük, tanulmányaik és munkájuk igényeinek megfelelően alkalmazni, valamint alkalmasak a legtöbb kommunikációs feladat teljesítésére.

 

HSK – 4. szint

Azoknak a középfokú tudással rendelkező tanulóknak ajánlott, akik viszonylag széles körben képesek megvitatni egyes témákat kínaiul, és magas szintű kommunikációra alkalmasak kínaiul beszélőkkel.

 

HSK – 5. szint

Azoknak a tanulóknak ajánlott, akik képesek kínai újságokat és magazinokat olvasni, kínai nyelvű filmeket nézni, s mind szóban, mind írásban képesek egy megadott témáról fogalmazást írni, illetve szóban képesek egy adott témáról önálló, hosszabb előadást tartani.

 

HSK – 6. szint

Azoknak a nyelvtanulóknak ajánlott, akik írásban könnyedén megértenek bármilyen információt, a kommunikációban pedig bármilyen témában képesek magukat akadálytalanul kifejezni kínaiul.

 

A nyelvvizsgára jelentkezés részleteiről, illetve nyelvvizsga-előkészítő tanfolyamainkról aktuálisan honlapunkon (www.szegedikonfuciuszintezet.hu) tájékozódhat.

 

 

  1. Üzleti nyelvvizsga (BCT – Business Chinese Test)

 

A BCT szintén nemzetközi követelményrendszernek megfelelő szakmai nyelvvizsga, amely a munkahelyi kommunikációt helyezi előtérbe. A vizsgázók kínai nyelvtudását életszerű üzleti szituációkban és a mindennapi munkahelyi kommunikáció területén méri fel.

 

  1. Fiatal Tanulók Nyelvvizsgája (YCT – Youth Chinese Test)

 

A 14 év alatti gyermekek részére a YCT-t (Youth Chinese Test), azaz a Fiatalok Kínai Nyelvvizsgáját ajánljuk. A nyelvvizsga felépítése, szókészlete kifejezetten az általános iskolás diákok képességeihez mérten lett kialakítva.