Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2018. augusztus

Sanghaj város Songjiang kerületének önkormányzati delegációja látogatást tett az SZTE Konfuciusz Intézetben

KOI delegáció

A másfél milliós lakossággal rendelkező Songjiang kerületet képviselő delegáció 2018. július 30-án látogatást tett az SZTE Konfuciusz Intézetben.

2018. augusztus 03.


A küldöttség tagjai: Shao Linchu, Sanghaj város Songjiang kerület Politikai Tanácskozó Testület elnöke, Zhang Huijun, Sanghaj város Songjiang kerület Politikai Tanácskozó Testület főtitkára, Jin Dongyun, Kerületi Turisztikai Iroda igazgatója, Fu Bingjian, Oktatási Tankerület igazgatóhelyettese, Song Li, Egészségügyi és Családtervezési Bizottság igazgatóhelyettese, és Shi Peili, Sijing Kerület Városi Pártbizottság megbízott helyettes titkára. A delegációt Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója fogadta.


A delegáció vezetője Song Linchu, Sanghaj város Songjiang kerület Politikai Tanácskozó Testület elnöke ismertette a kínai delegáció látogatásának célját és arról biztosította az Intézetet, hogy a Kerületi Testület, mint a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem stratégiai partnere, továbbra is támogatja a kínai egyetem felsőoktatási nemzetköziesítését, illetve az SZTE Konfuciusz Intézet célkitűzését, miszerint javítani kell a kínai nyelvoktatás minőségét és növelni a tanulók létszámát. Mindemellett abbéli reményét fejezte ki, hogy sikerül a két ország közötti kapcsolatot minél szorosabbra fűzni, valamint, hogy erősödik a Sanghaj Nemzetközi Tanulmányok Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem illetve a Sanghaj város és Csongrád megye közötti együttműködés.


Delegáció  

Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója röviden ismertette az SZTE Konfuciusz Intézet munkásságát, az eddig elért sikereket, illetve a 2017/2018-as tanév eredményeit. Az elmúlt évben az Intézet a kínai nyelvoktatás minőségére összpontosított, amelynek következtében nőtt a kínai nyelvvizsgázók száma, illetve a partnerintézmények száma is 23-ra emelkedett. A YCT kínai nyelvvizsgát (Fiatal Tanulók Nyelvvizsgája) sikeresen teljesítők aránya 100%, míg ez a HSK kínai nyelvvizsga esetében 98%. A középiskolás diákok számára rendezett Kínai Híd Nyelvi versenyen az SZTE Konfuciusz Intézet egyik diákja első helyezést ért el a magyarországi fordulón, majd Kínában, a nemzetközi fordulón hetedik helyezért ért el 2017-ben. Idén, 2018-ban pedig az egyetemista hallgatók számára rendezett Kínai Híd Nyelvi versenyen egy másik hallgató második helyezést ért el az itthoni fordulón. Emellett az Intézet nagymértékben hozzájárult a kínai kultúra és az „Egy övezet, egy út” stratégia előmozdításához, illetve jelentős szerepet játszott abban, hogy szorosabbra fűzze a két ország és a két nép közötti kapcsolatot.


Végül Li Huijin, aki a SISU Nyári Tábor magyar csapatának volt a kísérő tanára, röviden beszámolót tartott a nyári tábor pekingi és sanghaji programjairól, amelyek segítségével a táborozók betekintést nyerhettek a kínai kultúrába.