Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2018. augusztus

Idén is nagy sikernek örvendett a SISU Nyári Tábor Kínában

SISU


2018. július 15 és 28. között került megrendezésre a SISU Nyári Tábor 2018, ahol az SZTE Konfuciusz Intézet 13 diákja és Li Huijun kísérő tanár képviselte Intézetünket, Szegedet és Magyarországot. A tábor keretein belül lehetőségük nyílt meglátogatni a Kínai Népköztársaság fővárosát, azaz Pekinget, illetve az ország kereskedelmi és üzleti központját, Sanghaj városát. Ez idő alatt táborozóink közelebbről is megismerkedtek a kínai nyelvvel és kultúrával egyaránt.

2018. augusztus 02.

Táborozóink első úticélja Peking volt, ahol a rossz idő ellenére hatalmas élménnyekkel gazdagodtak, hiszen meglátogatták a nagy népszerűségnek örvendő Tiltott Várost, a Császári Akadémiát (Guozijian), az Intézetünk nevét is viselő Konfuciusz Templomot, illetve az Ég Templomát. Ugyanakkor a pekingi utazás csúcspontja nem volt más, mint a Hanban (Kínai Nyelvoktatási Tanács) által immáron harmadik alkalommal szervezett Kelet-Közép-Európa Konfuciusz Intézetek Nyári Tábor 2018 hivatalos megnyitója, ahol több mint 15 országból 28 Intézet 760 táborozója vett részt e jeles eseményen.


201807________________________________________1

Július 19-én a magyar csapat Sanghaj felé vette az irányt, és ebből kifolyólag kipróbálták a nagysebességű vasútat, amelyet a négy kínai találmány egyikeként tartanak számon. Miután épségben megérkeztek, az SZTE Konfuciusz Intézet partnerintézménye a Sanghaj Nemzetközi Tanulmányok Egyetem (SISU) számos színes kulturális programmal várta az iskolájukba látogató táborozókat, mint például ételkóstolás, tea ceremónia, taichi, agyagozás, kínai gombócok készítése és még sorolhatnánk. Ezen felül kötelező jelleggel minden nap nyelvórákon kellett részt venniük a diákoknak, hogy tovább fejlesszék kínai nyelvtudásukat. A tanulás mellett természetesen itt is lehetőség nyílt megnézni Sanghaj nevezetességeit, mint például Sanghaj Várostervezés Kiállító Központ, Kelet Gyöngye TV-Torony, Pudon folyóparti sétány és park, Sanghaj Múzeum, Örömök Kertje, Városi Istenek Temploma. Július 27-én került sor a táborzáró ceremóniára, ahol a táborozók megoszthatták élményeiket és tapasztalataikat egymással kínaiul. Legtöbben érdeklődésüket fejezték ki Kína és a kínai kultúra iránt, illetve hangot adtak a kínai-magyar kapcsolatok elmélyítésének fontosságáról. Végezetül, Dr. Wang Lei, az SZTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, és Li Huijun, a magyar nyári táborozók kísérő tanára, a Sanghaj Nemzetközi Tanulmányiok Egyetem nevében oklevelekkel jutalmazták a magyar táborozókat, akik szorgalmasan részt vettek a kínai nyelvórákon, illetve kulturális eseményeken. Július 29-én pontban éjfélkor élményekkel gazdagodva indult útnak a csoport haza Magyarországra.


A pekingi heves esőzés, illetve a sanghaji hőguta és tájfun veszély sem vette el a fiatalok kedvét, hiszen a Hanban és a Sanghaj Nemzetközi Tanulmányok gondos és szervezett munkájának köszönhetően a nyári tábor során minden a legnagyobb rendben ment. Összességében elmondható, hogy a tábor nagy sikernek örvendett, hiszen a diákok nemcsak élményekkel, hanem rengeteg tapasztalattal és annál is több tudással gazdagodva térhettek vissza kis hazánkba.