Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2018. augusztus

Első alkalommal került megrendezésre az SZTE Konfuciusz Intézet Évzáró Gálaműsora

SZTE KOI Évzáró Gálaműsor

2018. június 7-én, az IH Központban, első alkalommal került megrendezésre az SZTE Konfuciusz Intézet által szervezett Évzáró Gálaműsor.

2018. augusztus 02.


Több mint 300 vendég vett részt az eseményen, ahol Prof. Dr. Karsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese, Wang Lei, az SZTE Konfuciusz Intézet kínai igazgatója, Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet Magyar igazgatója, a partnerintézmények vezetői, képviselői, tanárai, és tanítványai, valamint az Intézet munkatársai is részt vettek a rendezvényen. Az est kínai műsorvezetője Zhang Xiuwen, az SZTE Konfuciusz Intézet kínai tanára, a magyar műsorvezető pedig Lauscher Zoltán, a Rádió88 rádiósműsorvezetője.


Az esti esemény egy videó lejátszásával kezdődött, ami röviden összefoglalta és ismertette az Intézet eddig elért sikereit és eredményeit a kínai oktatás és kulturális programok rendezése terén. Ezt követően egy Han-kori tánc előadásnak lehettek szemtanúi a nézők., amelyet a háttérben egy kalligráfia előadás kíséret.


Ezt követően minden jelen lévő partnerintézmény kínai-, magyar óralátogató tanár a diákokkal együtt közösen készültek egy-egy izgalmas előadással, ahol bemutathatták eddigi kínai nyelvtudásukat és kulturális ismereteiket. Olyan előadásokkal készültek, mint például kínai dalok és mondókák szavalása, modern tánc előadás, magyar-kínai kétnyelvű versszavalás, szituációs komédia előadás és még sorolhatnánk. Láthatóan az előadások még közelebb hozták a kínai tanárokat és a magyar diákokat egymáshoz.


Az előadások mellett nagyon fontos szerepe volt annak, hogy az est során különböző díj-kategóriákban jutalmazzuk azokat a személyeket, illetve partnerintézményeket, akik hozzájárultak az SZTE Konfuciusz Intézet fejlődéséhez és sikeres munkájához a kínai nyelvoktatás terén. Emellett azok a diákok is részesültek kitüntetésben, akik eddigi kínai nyelvtanulmányaik során kimagasló eredményt értek el.


IMG_2799


Az SZTE Konfuciusz Intézet mindig nagy jelentőséget tulajdonított a tehetséges diákok támogatásának. Az idei tanévben a kínai nyelvoktatás terén különösen kimagasló eredményeket ért el Intézetünk. Tavaly az egyik tanítványunk a középiskolások számára szervezett Kínai Híd Nyelvi verseny magyarországi előfordulóján első helyezést ért el, majd a Kínában tartott nemzetközi versenyen hetedik helyezést ért el, amely egyedülálló eredmény Magyarországon, hiszen ezidáig senki sem ért el ilyen magas helyezést. Idén az egyetemisták számára szervezett Kínai Híd Nyelvi versenyen egyik tehetséges hallgatónk második helyezést ért el, amelynek eredményeképpen részt vehet Kínában a nemzetközi fordulón, nem mint versenyző, hanem mint megfigyelő. Mindemellett diákjaink elképesztő eredményeket értek el a kínai YCT, HSK és HSKK nyelvvizsgák terén egyaránt. A Fiatal Tanulók Nyelvvizsgája (YCT) esetében a sikeres nyelvvizsgát tett jelentkezők aránya 100%, addig a HSK írásbeli és HSKK szóbeli nyelvvizsgák esetében 98%. Ezen felül volt, aki kínai nyelvből tett érettségi vizsgát, vagy voltak olyan diákok is, akik úgy döntöttek, hogy szakköri foglalkozás helyett inkább második idegennyelvként szeretnék tovább tanulni a nyelvet, ezért többen osztályozó vizsgát tettek az év végén. A gála végén az Intézet hallgatói is megköszönték a kínai tanárok áldozatos munkáját egy-egy virágcsokorral.


Az évzáró gálát hagyományteremtő céllal hoztuk létre, hogy Intézetünk ezzel is erősítse és elmélyítse a partnerintézményekkel való kapcsolatot, nyomon követve a diákok fejlődését, illetve minél több magyarral ismertessék meg a kínai nyelvet és kultúrát.