Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2017. május

Nagy siker a középiskolások számára rendezett X. Kínai Híd Nyelvi Verseny országos döntőjén

Kínai Híd Nyelvi Verseny


Április 28-án a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetsége főszervezésében és a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet társszervezésében a szegedi IH Rendezvényközpontban rendezték meg a középiskolások számára rendezett X. Kínai Híd Nyelvi Verseny országos döntőjét, amelynek témája „Tanulj kínaiul, és nyiss a világ felé”.
2017. május 23.
Kínai Híd Nyelvi VersenyAz eseményen 6 intézmény 21 diákja vett részt. Többek között az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetei, a Közszolgálati Egyetem, valamint a budapesti Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Iskola kínaiul tanuló diákjai vettek részt.


A Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetség képviseletében az eseményen részt vett Wang Zheng, Kulturális Tanácsos, Wu Hua, Oktatási Részleg Vezető, illetve Wang Xinyi, Kulturális Részleg Biztos. Prof. Dr. Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes is tiszteletét tette a versenyen. A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetet Zhang Lin kínai igazgató és Mohr Richárd magyar igazgató képviselte. Továbbá Li Min, ELTE Konfuciusz Intézet igazgató, Zhu Xiaoyuan, Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézet igazgató, Mao Hong, Pécsi Tudományegyetem igazgató, P. Szabó Sándor, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Közigazgatástudományi Kar, Kínai Közigazgatás-, Gazdaság- és Társadalomkutató Központ igazgató, Erdélyi Zsuzsanna, Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium igazgató, illetve Guo Jiaming, Keleti Nyelvek Iskolája igazgató, is részt vettek, akik jelenlétükkel megtisztelték az eseményt.


Kínai Híd Nyelvi VersenyWang Zheng, Kulturális tanácsos véleménye szerint a Kínai Híd Nyelvi Verseny remek platformként szolgál a kínai nyelvet tanuló diákok számára. Továbbá úgy véli, hogy az “Egy övezet, egy út” program megvalósításának köszönhetően a két ország közötti baráti kapcsolat szorosabbá válása, valamint a két állam egyre erősödő oktatási és kulturális együttműködése figyelhető meg, amely egyre több fejlődési és munka lehetőséget biztosít a kínaiul tanuló fiatalok számára. Köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy a verseny hasznos tanulságokkal szolgál a versenyzők számára, és a fejlődés érdekében a jövőre nézve motivációként szolgál.




Kínai Híd Nyelvi VersenyProf. Dr. Nagy Katalin, Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes köszöntötte a versenyzőket és a jelentős számban megjelent nézőközönséget. Arra hívta fel a közönség figyelmét, hogy a Kínai Híd Nyelvi Verseny valójában egy olyan hidat képez a két ország között, amely nemcsak egyre szorosabbra fűzi a két ország közötti baráti kapcsolatokat, hanem elmélyíti az egymás között kialakult kölcsönös bizalmat is. Egyúttal megdicsérte és megköszönte a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének kiváló munkáját.

 

Wu Hua, Oktatási részleg vezető úgy nyilatkozott a Kínai Híd Nyelvi versenyről, hogy az évek előrehaladtával, és a fejlődésnek köszönhetően igazai márkává nőtte ki magát az igen nagy népszerűségnek örvendő rendezvény. A verseny világszerte valódi híd szerepet tölt be a kínaiul tanuló diákok és Kína között. Szintén dicsőítette és megköszönte a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének kiváló munkáját.


Kínai Híd Nyelvi VersenyA verseny zsűrije között tudhattuk Wang Xinyi, a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetség Kulturális Részleg Biztosa, Bartos Huba, Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet igazgató-helyettese, Zhai Chaoyang, Economic Daily főszerkesztője, Xue Yanping, író és Erdélyi Zsuzsanna a középiskolás diákok kategóriájában első alkalommal megrendezett Kínai Híd Nyelvi verseny győztese.


A Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) által meghatározott szabályok értelmében a verseny két részből állt. Az első részben a versenyzők egy maguk által írt kínai nyelvű fogalmazást mondanak el és egy Kína-kvíz kérdéseire válaszolnak, majd egy szabadon választott műsorszámot mutatnak be. Az egész verseny több mint öt órán át tartott.

A versenyen első helyezett lett Ekler-Szabó Botond Alexander, a budapesti Karinthy Frigyes Gimnázium tanulója, a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének regisztrált hallgatója, így ő kapott lehetőséget arra, hogy 2017 őszén részt vegyen a Kínában megrendezett nemzetközi döntőn. A díjak átadására a helyszínen került sor, ahol Wang Zheng, Kína Magyarországi Nagykövetségének kulturális tanácsosa adta át a győztes oklevelét és díját.


A Kínai Híd Nyelvi Verseny célja, hogy minél több diák ismerkedjen meg az országgal, a nyelvvel és a kultúrával.