Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2017. március

Kínai Kaleidoszkóp - Kalmár Éva a műfordítás szerelmese

Kalmár Éva

2017. február 21-én 17.00 órától igazán illusztris vendéget köszönthetett az SZTE Konfuciusz Intézet Kaleidoszkóp rendezvényének előadásán résztvevő közönség.

2017. március 02.


Kalmár ÉvaVendégünk Kalmár Éva sinológus, műfordító volt. A neves szegedi matematika professzor, Kalmár László lánya, alig 12 évesen egy nemzetközi matematikai konferencián ismerkedett meg egy kínai professzorral, aki még verset is írt számára. Innen eredezteti a kínai nyelv iránt való érdeklődését. 1956-ban érkezett Pekingbe, ahol közel 10 éven át ismerkedett a kínai nyelvvel. Pályája elején a kínai színházi kultúra hazai népszerűsítésében vállalt szerepet, majd a műfordítás világa felé fordult.


Számos híres kínai szerző munkáját ismerhette meg a magyar közönség az ő fordításai által. Az egyik leghíresebb Vadhattyúk címmel lehet ismerős a magyar olvasóközönség számára. Megtudhattuk többek között honnan ered a műfordítás, mint szakma, illetve, hogy kölcsönös tisztelettel hidat képezhetünk a kultúrák között, még ha azok oly távolinak is tűnnek egymástól.