Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2017. március

Kína a régész szemével

kaleidoszkop

2017.03.20-án, 17.00 órától egy nagyon érdekes és lebilincselő előadást hallgathattunk meg a szegedi Móra Ferenc Múzeum munkatársától Paluch-Kujáni Yvett régésztől, akinek tavaly lehetősége volt felfedezni Kína Henan és Shaanxi tartományainak kulturális és régészeti örökségeit.

2017. március 22.


Kínai kaleidoszkópKépes beszámolója során a kínai neolitikum, illetve a Zhou és a Han-dinasztia időszakába utazhattunk vissza. Megismerhettük hogyan temetkeztek az akkor ott élők, hogyan is kell elképzelni egy ásatás munkálatainak folyamatát, milyen izgalmakat rejtett egy ilyen volumenű feltárásban részt venni, mely már 40 éve tart. Régész társával együtt nagyon szívesen fogadták őket a kínai régész hallgatók. Nagy élményt nyújtott számukra, hogy az előkerült leletek többségénél az ő szaktudásuk segítségével fedezték fel mit is találtak, mi lehetett az adott lelet funkciója.


A munkálataik végeztével az aktív pihenésre is jutott idejük. Bejárták Xi’an városának főbb kulturális múzeumait, templomait. Eljutottak olyan emlékhelyekhez, melyet az ott élők kezdenek elfeledni. Óriási élményt nyújtott az Agyaghadsereg egy részletének megtekintése, a restaurációs munkafolyamatba való betekintés. Az utazás végső csúcspontja a Kínai Nagyfal egy szakaszának megmászása volt, csak a fal szakaszon közel 4 km-t tettek meg az egyenetlen, kanyargós lépcsőkön, de a látvány önmagáért beszélt.