Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2017. március

Filmek bűvöletében

Kínai filmfesztivál

Az SZTE Konfuciusz Intézet meghívására Magyarországra érkezett az Arany Medve-díjas kínai filmrendező és forgatókönyv író, Xie Fei.

2017. március 24.


Kínai filmfesztivál2017. március 13-án a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tartott előadást Budapesten, majd Szegedre látogatott, ahol közel egy hetet tartózkodott. A Konfuciusz Katedra rendezvény-sorozat keretén belül 2017. március 16-án, csütörtökön 17.00 órától hallhattunk tőle előadást a kínai filmgyártás múltjáról és jelenéről. Tolmácsa Váradi Viktória volt, aki jelenleg a Pekingi Filmakadémia doktorandusza, illetve Xie Fei úr tanítványa.


Xie Fei úr 1942. augusztus 14-én született. Rendező diplomát szerzett a Pekingi Filmakadémián, ahol később tanárként, majd igazgatóként is dolgozott. 1980 és 1988 között az Akadémia alelnöke. Filmjei több nemzetközi elismerésben részesültek. Többek között a Black Snow 1990-ben Ezüst Medve-díjat kapott a Berlinálén; a Woman from the lake of scented souls (magyar címe: Lelkek tava) című alkotása pedig a 43. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 1993-ban Arany Medve-díjat nyert.


Xie Fei úr napjainkban is aktívan tanít és művészeti tanácsadóként segíti a fiatal filmesek munkáját. Három alkotását a magyar közönség is láthatta a 2017. március 17-19. között megrendezett Kínai Filmnapokon (A fekete paripa, Tibeti dallam, Lelkek tava), melyeket óriási érdeklődés övezett.