Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2017. március

Duan Jielong kínai nagykövet látogatása a Xie Fei filmjeit bemutató 2017 Szegedi Kínai Filmnapokon

Kínai filmfesztivál

Nagy sikert aratott az SZTE Konfuciusz Intézet által szervezett Szegedi Kínai Filmnapok, amelyre a Belvárosi Moziban került sor 2017. március 17-én, péntek, 17 órától. Az eseményen tiszteletét tette Őexcellenciája Duan Jielong, a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, és felesége, Li Bei, illetve kíséretükben Wu Hua, a nagykövetség Oktatási Osztályának vezetője, Cao Yuan, a Politikai és Sajtó Osztályának vezetője, Prof. Dr. Nagy Katalin, SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettes és a Magyar Rektori Konferencia Nemzetközi Együttműködési Tanács elnöke, Prof. Dr. Karsai Krisztina, SZTE oktatási rektorhelyettes, Xie Fei, világhírű kínai filmrendező, Zhang Lin, SZTE Konfuciusz Intézet kínai igazgató és Mohr Richárd, SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója is részt vettek az esemény ünnepélyes megnyitóján.

2017. március 22.


 

Prof. Dr. Nagy Katalin a Szegedi Tudományegyetem képviseletében köszöntötte a rendezvény vendégeit, majd elismerően beszélt az SZTE Konfuciusz Intézet sikeres és eredményes munkájáról. Végül jókívánságait fejezte ki, és sok sikert kívánt a Kínai Filmnapokhoz.


Kínai filmfesztivál

 

Azután Duan nagykövet úr tartotta meg köszöntő beszédét, aki őszinte gratulációját fejezte ki mindazoknak, akik részt vettek a Kínai Filmnapok szervezésében. A nagykövet úr a megnyitó ünnepségen rámutatott, hogy ez az alkalom azért is különleges, mert idén 2017-ben ünnepelik a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatok 67. évfordulóját. Külön köszönetet mondott Xie Fei filmrendezőnek, hogy a messzi Kínából idáig utazott, hogy emelje az esemény fényét. Beszédében elmondta, hogy a jövőre nézve, a kínai-magyar kapcsolatok fejlődése még nagyobb lehetőségeket tartogat az „Egy övezet, egy út” néven is ismert kínai politikai programnak köszönhetően (Selyemút Gazdasági Öv program és 21. századi Tengeri Selyemút program). A Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézet létrejöttének köszönhetően bővültek az együttműködési lehetőségek Kína és Szeged város között. A nagykövet úr reményét fejezte ki, hogy a Kínai Filmnapok alkalmából lejátszásra kerülő Xie Fei magyarra fordított kínai filmjei, úgynevezett kultúrák közötti közvetítőként funkcionál, amely hozzájárul a kultúrák közötti kölcsönös megértéshez. Végül örömmel vette át Prof. Dr. Karsai Krisztinától, SZTE oktatási rektorhelyettes, és az SZTE Konfuciusz Intézet Igazgatótanács tagja, a Szegedi Tudományegyetem Emlékplakettjét, amely megörökítette a nagykövet úr első szegedi látogatását.

 

A megnyitó ünnepségen Xie Fei, világhíres filmrendező, röviden ismertette „Fekete paripa” című díjnyertes filmjét, amelyre több mint 300 vendég volt kíváncsi a Belvárosi Moziban. A Szegedi Tudományegyetem Emlékplakettjét Prof. Dr. Nagy Katalin rektorhelyettes asszony adta át.

 

Az ünnepélyes megnyitón Váradi Viktória, a Pekingi Filmakadémia doktorandusza, ismert kínai televíziós műsorvezető és Qin Chunrong, az SZTE Konfuciusz Intézet kistanára közreműködött műsorvezetőként. A megnyitón többek között fellépet a Nádor Utcai Óvoda óvodásai, akik három kínai dalt adtak elő. Azután elhangzott Petőfi Sándor: Lennék én folyóvíz című költeménye kínaiul Varga Ákos, SZTE Konfuciusz Intézet hallgató, és He Lijiao, SZTE Konfuciusz Intézet tanár előadásában. A Chinese Bridge – Kínai Nyelvi Híd győztese, Farkas Eszter Abigél előadásában hallhattuk a "Xiao Xingyun" című népszerű kínai slágert. A dalok mellett a közönség megtekinthette Maya Sade H-Mills "HeTang YueSe" kínai legyezőtánc produkcióját. „Chunxiao" című Tang-kori verset szavalt az SZTE Konfuciusz Intézet középiskolás diákja, Csóti Patrícia. Végül a Szegedi Wu De Harcművészeti Iskola tartott egy látványos „Yong Chun” harcművészeti bemutatót.


Az ünnepélyes megnyitó a színpadon lévő meghívott és előadó vendégek közös fotójával zárult. Több mint 300 néző vett részt a „Fekete paripa” című film vetítésén, majd azt követően Xie Fei beszélgetésre invitálta az érdeklődőket a mozi Kamara Galériájában.