Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2015. május

Kína szegedi szemmel a Hungi Vígadóban

Kína szegedi szemmel

Egy Magyarország méretű kínai város összetett, rejtelmes világát igyekezett személyes élményei alapján bemutatni Dobai Tibor, a Kultúrkör Egyesület tagja kedden este a régi Hungária épületében. A vetítés előtt Mohr Richárd, a szegedi Konfucius Intézet igazgatója igyekezett kedvet csinálni az élménybeszámolóhoz.

2015. május 07.


Mohr RichárdMohr Richárd elmondta, hogy Kína nagyhatalmi szerepe ma már megkérdőjelezhetetlen a világban, így mindenki jól teszi, ha minél előbb igyekszik ismerni ezt a hatalmas országot, amelyet teljesen az sem ért meg, aki hosszú éveket töltött ott. A Konfucius Intézet igazgatója még 1989-ben kezdett kínaiul tanulni Budapest egyetlen olyan iskolájában, ahol erre lehetőség volt. Ma már ott tartunk, hogy ősztől Makó négy iskolájában is megtehetik ezt azok, akik elszánják magukat arra, hogy világ leghatalmasabb nyelvi közösségének tagjai legyenek.


A Kínáról szóló információk ma Magyarországon még mindig rendkívül elavultak, ezért hozták létre 2006-ban Budapesten, majd 2012-ben Szegeden a Konfucius Intézeteket, hogy olyan autentikus ismereteket és nyelvtudást nyújtsanak, amelyek segítségével az igazi Kína is megismerhetővé válik. Az igazi ismereteket persze egy hosszabb kínai tartózkodás révén szerezhetjük meg, ezért volt rendkívül érdekfeszítő Dobai Tibor, szegedi fiatalember beszámolója, aki fél évet töltött Nankingban, egy ottani cég gyakornokaként.



Kina_szegedi_szemmel_a_Hungi_Vigadoban
Galéria


A képekkel gazdagon illusztrált előadásban elhangzott, hogy ebben a 10 millió lakosú városban olyan lakóközösségek élnek, amelyek nem csak összetartóak, de egy parkban minden este közösen táncolnak, tornáznak, rendkívül barátságosak az idegenekkel, sőt, ha európai arcot látnak, azonnal le is fotózzák a telefonjukkal. Nanking méretei impozánsak, de mivel háromhavonta adnak át egy új metróvonalat, egyre élhetőbbé válik, és akár már fél óra alatt is el lehet jutni egy külső kerületből a belvárosba. A várost a hatalmas Jangce folyó vágja ketté, amely fölött a belvárosnál egy többsávos öt kilométer hosszú híd ível át. Bármilyen hihetetlen, a hatalmas felhőkarcolók ellenére Nanking egy élhető, zöld város, amely büszke a jelenére és múltjára is, hiszen valaha az ország fővárosa volt, amit az itt található császársírok is bizonyítanak.


Szó esett még az ételekről is, amelyek egy részét az utcán is meg lehet venni akár éjszaka is. Nagyon egyszerűek az étkek, ugyanakkor többségük rendkívül ízletes, mint például a gőzgombóc, vagy a kínai hamburger. Tóth Alexandra, az intézet munkatársa a kínai ösztöndíj-lehetőségekről beszélt a népes hallgatóságnak. Elmondta, hogy igen komoly anyagi támogatást ad a kínai állam mindenkinek, aki elnyer egy ilyen ösztöndíjat, és jelenleg is három szegedi diák tartózkodik a hatalmas ázsiai országban.


Végül Dobai Tibor néhány olyan dolgot mutatott be Kínáról (például lila, édes kenyér), amelyeket még maga sem igazán értett meg az alatt a fél év alatt, amelyet kint töltött. Azt est mindhárom előadója megerősítette azt a tényt, hogy Kína rendkívül biztonságos ország, az ott élők pedig kifejezetten jámbor barátságos emberek, úgyhogy csak a hatalmas távolságot kell legyőzni, és mindenki számára adott a lehetőség, hogy megismerjen egy különleges, összetett kultúrát.