Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2015. február

Ismerkedés a madzsonggal

mahjong

A kínai dominónak is nevezett madzsong (麻将) Kínában jelent meg. A császári ház bukásáig (1912), kizárólag csak az uralkodó udvarában játszották. Azután az egész országban elterjedt, Európában és az USA-ban is népszerű lett. A madzsong négyszemélyes kombinációs játék, és a römivel áll rokonságban. Kínában a madzsong nem pusztán időtöltés, használják arra is, hogy felmérjék például egy új munkatárs, vőlegény vagy üzleti partner eszességét, ügyességét.

2015. február 09.


 


Az érdeklődők Szegeden a Konfuciusz Intézet jóvoltából ismerkedhetnek meg a játékkal, és annak újabbnál újabb fortélyaival. Természetesen ezekre az estékre nem csak azokat várják, akik már megismerkedtek ezzel a Kínában igen népszerű játékkal, hanem azokat is, akik most teszik meg az első lépéseket.


Szerdán délután tucatnyian jöttek össze a foglalkozás kezdetére az intézet egyik tantermében. A legtöbben még most találkoztak először a játékkal, de voltak olyanok is, akiknek nem volt újdonság a madzsong.

A játékmester az SZTE Konfuciusz Intézet munkatársa, Géza volt, aki először is arra hívta fel a figyelmet, hogy az igazi madzsongnak nincs köze a számítógépen játszható játékhoz.


Az eredetihez négy ember kell és pontos szabályismeret. A madzsong szabályai első hallásra bonyolultak. Másodikra és harmadikra is! Azonban játék közben gyorsan tanul az ember és a második kör után már az újoncok is élvezettel szedegették a köveket az asztalról. Ráadásul Géza körbejárva az asztalok között kitartóan válaszolt a sokadszorra is feltett kérdésekre, így segítve a játék elsajátítását.


mahjong

A játékosok között nem csak olyanok voltak, akik akkor ismerkedtek a szabályokkal. Orsi és Ágoston elmesélte játék közben, hogy ők már maguknak is vásároltak madzsongot és barátaikat is megfertőzték a játék szeretetével. Mint mondták, óriási csatákat vívnak otthon.

A másik asztalnál két fiatal egyetemista lány küzdött a szabályokkal és az ellenfelekkel. Anett német szakos, Ibolya pedig gyógyszerésznek tanul. Mindketten a kínai nyelvet szeretnék elsajátítani, és ezért jöttek el. Elmondták, érdekli őket az ország, annak titokzatossága, a kínai hagyományok és ezért szeretnék megtanulni a nyelvet. Igaz még a folyamat elején tartanak, de nagyon jól érzik magukat a Konfuciusz Intézet által szerevezett órákon, mint fogalmaztak, mindenki nagyon kedves és segítőkész. A játék szabályaival ők is küzdöttek, de a végére – mint mindenki más – belejöttek és lelkesen szedegették a köveket.


A Konfuciusz Intézet két hetente szervezi meg a Madzsong estet. A pontos időpontról az intézmény Facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők. A pontos játékszabályokat pedig itt (http://www.jatektan.hu/jatektan/__2010/0093/mahszab.pdf) olvashatja el.