Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2014. október

Kína titkait fedeztük fel a Konfuciusz Intézetek Napján!

konfuciusz_intezetek_napja

2014. szeptember 27-én, nagy sikert arattak az első alkalommal megrendezett Konfuciusz Intézetek Napja programjai a Szegedi Tudományegyetemen.

2014. október 01.



A Szegedi Tudományegyetem és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyetem együttműködésével, valamint a Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban), a Konfuciusz Intézetek anyaintézete támogatása mellett nyitott meg 2012 őszén a szegedi Konfuciusz Intézet. Legfőbb feladata és célja a kínai nyelv népszerűsítése, emellett a kultúra terjesztésére is nagy hangsúlyt fektet.


11

A világon éppen tíz évvel ezelőtt nyílt meg az első ilyen intézmény, ebből az alkalomból rendezték meg 2014. szeptember 27-én a Konfuciusz Intézetek Napját, melyhez az SZTE Konfuciusz Intézet is kapcsolódott. Az eseményt látványos kínai oroszlántánccal nyitották, majd Pál József nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, az egyetem büszke a Konfuciusz Intézetére, annak tevékenységére, és sok sikert kívánt Mohr Richárdnak, az SZTE Konfuciusz Intézet magyar igazgatójának a további tervek megvalósításához.



Pál József szavai után Botka László, Szeged város polgármesterének beszéde hangzott el. A polgármester gratulált mindazoknak, akik keményen dolgoztak annak érdekében, hogy két év alatt ilyen sikeres lett a szegedi Konfuciusz Intézet, hiszen egyre többen tanulnak kínai nyelvet a helyi középiskolákban, egyetemen, a felnőttképzés keretein belül.


Konfuciusz Intézetek Napja 2014.09.27.
Konfuciusz Intézetek Napja - Galéria
 


Cao Hang az SZTE Konfuciusz Intézet új kínai igazgatója is kifejezte örömét, amiért világszinten már a tizedik, Szegeden pedig a második évfordulót ünnepelhetik a Konfuciusz Intézetek. Végül Ujhelyi István, az SZTE Konfuciusz Intézet Tanácsadó Testületének elnöke arról szólt, három éven keresztül küzdöttek, hogy a sok száz pályázó város közül Szeged legyen az a szerencsés hely, ahol megalakulhat egy Konfuciusz Intézet. Ez sikerült is, így ma már sokan élvezhetik az Intézet nyújtotta kínai nyelvtanulási lehetőségeket. Hozzátette, hogy nem csak az Intézet születésnapját ünnepeljük, hanem a Szeged és Kína között kialakuló kapcsolatot is.


konfuciusz_intezetek_napja

Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet új igazgatója ezelőtt 10 évig élt és dolgozott Pekingben. Bejelentette, hogy a Hanban (Kínai Nyelvoktatási Tanács) két darab multimédiás eszközt adott a városnak, amelyből az egyik az egyetemen, a másik pedig az Informatóriumban kap helyet. Összesen 14 partnerintézménye van a Konfuciusz Intézetnek, általános és középiskolák egyaránt. Ezeket az intézményeket most réztáblával ajándékoztak meg, illetve oktatási anyagot és könyveket kapnak. Ilyen intézmények például a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium, a Rogers Gimnázium, Szakképző Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola vagy a Gregor József Általános Iskola és még sok más oktatási intézmény.

 

A hivatalos köszöntések és beszédek után a rendezvényre látogatók elindulhattak, hogy felfedezzék Kína kultúráját. Mindenki kapott egy „útlevelet”, amibe pecséteket gyűjthetett különböző standoknál, majd ezeket később ajándékra válthatta be. Lehetett gyakorolni a kínai szavak kiejtését, megismerkedni a csodálatos Kínával képeken, videókon keresztül például a Konfuciusz-templommal, az Ég templomával, a Longmen-barlangokkal, melyek különlegessége, hogy több mint 400 éven keresztül építették, alakították őket. Egyéb érdekes dolgokat is megtudhattunk, például hogy a szecsuáni óriáspanda-rezervátumban él a világ óriáspandáinak 30 százaléka. A látogatók gyakorolhatták a kínai írásjelek festését, kirakózhattak, és tanulhattak egy-két fontos illemtani normát, illetve fel is próbálhatták a hagyományos kínai esküvői ruhákat. A színpadon eközben folyamatosan zajlottak a különböző előadások, harcművészeti bemutató, magyar néptánc, illetve különböző kínai népdalok voltak láthatóak és hallhatóak.

 

SZTEinfo – Juhász Éva és SZTE Konfuciusz Intézet