Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2014. március

Húsvéti előkészületek kínai (!) módra

csoportkep_kezdo

Március 22-én, szombaton, az SZTE Konfuciusz Intézet munkatársai az Algyői Alkotóház illetve az Intézet algyői hallgatóinak meghívására részt vettek a helyi Tojásműhely programján, melynek során közelebbről is megismerkedhettek a magyar húsvéti szokásokkal, és maguk is elsajátíthatták a tojásfestés művészetét.

2014. március 27.


Husvet
Az eseményen készült képek itt megtekinthetőek.
A helyszínen szokatlan helyzet állt elő: ez alkalommal a kínai nyelv és kultúra terjesztése helyett az Intézet munkatársai nyerhettek bepillantást a magyar kultúrába.


Bereczné Lázár Nóra népi iparművész, a Gyeviárt Kulturális Egyesület Alkotókör Tojásműhelyének vezetője röviden ismertette a magyar húsvéti szokásokat és hagyományokat, majd a helyszínen az Iparművész és a Tojásműhely-tagok segítségével és iránymutatásával mindenki irókát ragadott, és nekilátott a kreatívabbnál kreatívabb tojások megalkotására. Miközben a tojások a piros festékben fürödtek, addig az Intézet kollégái a helyi Faluházba is ellátogattak, ahol Algyő elismert citera együttesének kiváló zenei előadását hallgathatták meg.


Végül az izgalmakkal teli várakozást követően már csak egy feladat maradt hátra: a már pirosló tojásokról a viasz letörlése után végre mindenki kezében tarthatta szebbnél szebb magyar és természetesen kínai (!) motívumokkal megrajzolt, saját maga által készített húsvéti hímes tojásait.


Valamennyien rengeteg élménnyel és húsvéti tojással gazdagodva tértünk haza Szegedre! Köszönjük a Gyeviárt Kulturális Egyesületnek, Bereczné Lázár Nóra népi iparművésznek, Klatka Eszter és Tünde hallgatóinknak, illetve a Tojásműhely-tagoknak a kiváló programot, a baráti fogadtatást!