Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2013. december

Egy éves évfordulóját ünnepelte az SZTE Konfuciusz Intézet

1eves_a_Konfuciusz_Intezet

Egy esztendős születésnapját ünnepelte 2013. november 28-án a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete. Rektori köszöntő, szülinapi torta, kínai popzene és parti tette emlékezetessé az évfordulót.

2013. december 02.


„Egy ember életében rövid idő, de egy intézet történetében meghatározó időszak az első esztendő. Életre valóságát, aktivitását számos programmal bizonyította már eddig is a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézete” – fogalmazott az SZTE Rektori Hivatal átriumában a születésnapot köszöntő beszédében Szabó Gábor. Az SZTE rektora elárulta: furcsa lenne már számára, ha a rektori hivatali épületében nem találkozna nap mint nap a Konfuciusz Intézet ott dolgozó tanáraival. Munkájuk eredményességét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint a több száz tanítvány, aki ismerkedik a kínai nyelvvel, illetve a sok-sok rendezvény, amely népszerűsíti a kínai kultúrát. Jókívánságai között említette a rektor, hogy az első esztendőhöz hasonlóan legyen sikeres az SZTE Konfuciusz Intézete előtt álló sok-sok év is!


Egy éves az SZTE Konfuciusz Intézet
Egy éves az SZTE Konfuciusz Intézet - Galéria


Ujhelyi István, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgató tanácsának az elnöke, pedig tanmesével üdvözölte az ünnepeltet. A Magyar Országgyűlés alelnöke A vízhordó és a cserépedény klasszikus történetének tanulságaként úgy fogalmazott: mint ahogy a vízhordó és a törött cserépedény együtt megtalálta a sérült edény funkcióját, létének értelmét, úgy kell közösen és együttműködve meghatároznunk küldetésünket, életünk lényegét.

 

A szegedi általános iskolák képviselőit, igazgatóit az ünneplők között látva Solymos László alpolgármester köszöntőjében kiemelte: fontos küldetését teljesíti az SZTE Konfuciusz Intézete azzal, hogy már gyermekkorban lehetővé teszi a kínai nyelv tanulását. Szeged alpolgármestere kifejezte reményét, hogy az intézmény 100. születésnapján megjelentek mindegyike képes lesz majd kínai nyelven köszönteni a jubileumot!

 

Az ünnepségen a két igazgatónő – Szentmártoni Lívia és Zhang Xuemei – összegezte az elmúlt egy év történéseit. Az SZTE Rektori Hivatal átriumában bemutatott fotók emlékeztettek azokra a változatos és színes programokra, amelyek nyomán több mint száz alkalommal szerepelt a sajtóban a Tisza-parti universitas Konfuciusz Intézete. Meglepetéssel, karaoke műsorral készültek az ünnepre a Konfuciusz Intézet oktatói.

 

Végül jó kínai zene, változatos programok, torta és tombola várta a JATE Klubban összegyűlteket. Az SZTE Konfuciusz Intézet tanítványai, barátai sem maradtak le az év legjobb hangulatú kínai születésnapi partijáról.

 

Újszászi Ilona és SZTE Konfuciusz Intézet