Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2013. április

II. Magyar és Kínai Önkormányzatok Partnerségi Konferenciája

II._Magyar_es_Kinai_Onkormanyzatok_Partnersegi_Konferenciaja
Szentmártoni Lívia, Papp Tibor és Zhang Xuemei a Shanghai-ból érkezett delegációval

A magyar–kínai kapcsolatok már nem csupán a protokolláris keretekre szorítkoznak, a gazdasági és kulturális együttműködésen túl szoros barátság is összeköti a két országot – hangsúlyozta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes szerdán a magyar és kínai önkormányzatok partnerségi konferenciájának megnyitóján a gödöllői királyi kastélyban, melyen meghívott résztvevőként Szeged városát Pap Tibor, a Szegedi Polgármesteri Hivatal külkapcsolati munkatársa és a Szegedi Tudományegyetem Konfuciusz Intézetének Szentmártoni Lívia magyar és Zhang Xuemei kínai igazgatója képviselte.

2013. április 26.


A második alkalommal megrendezett tanácskozáson 170 kínai és 240 magyar önkormányzati vezető, illetve üzletember regisztráltatta magát. A miniszterelnök-helyettes fontosnak és hasznosnak nevezte az eddig létrejött kínai-magyar testvérvárosi megállapodásokat, melyeknek kiszélesítéséről is véleményt cserélhettek az érintett települések jelenlévő képviselői a délutáni konzultációkon. A tanácskozáson ezen kívül hangsúlyos szerepet kaptak például a közigazgatási- és gazdaságfejlesztési, illetve a turizmus fellendítésével összefüggő témák is.


A rendezvényen részt vett Xiao Qian, a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete is. Köszöntőjében hangsúlyozta: Magyarország 63 évvel ezelőtt épített ki kapcsolatot Kínával. Azóta a partneri viszony elmélyült, számos magas szintű látogatással színesedett, gazdagodott, miközben 23 testvérvárosi kapcsolat jött létre. A két ország közötti kereskedelemi forgalom fellendülése is jelzi, hogy Magyarország Kína egyik legfontosabb partnerévé vált - hangsúlyozta a nagykövet.


(Forrás: MTI, SZTE Konfuciusz Intézet)