Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2013. április

Dr. Wang Haiwei: Hogyan értsünk meg egy művészeti alkotást? – Középpontban a dunhuangi művészet

Wang_Haiwei_fresko

Mit nevezünk művészeti alkotásnak? Miben nyilvánul meg a művészet intellektuális ereje? Hogyan érthetünk meg egy művészeti alkotást? A humán tudományok legalapvetőbb és legjelentősebb kérdései ezek.

2013. április 11.

Wang_Haiwei1Időpont: 2013. április 15. (hétfő) 17:30 óra

Helyszín: SZTE Rektori Hivatal Fszt. 5.


Dr. Wang Haiwei előadásában szintén ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat, melyek segítségével elénk tárja a szépművészeti alkotások funkcióját az Észak és Déli Dinasztiák idején élt kínai festő, Zong Bing; a francia Miller valamint a szintén francia, de kínai származású Zhao Wuji munkáin vagy éppen Zhang Daqian és Xie Zhiliu a dunhuangi Mogao barlang-együttes freskóiról készített másolatainak és elemzéseinek segítségével. Az előadás a legnagyobb dunhuangi művészeti alkotásokat veszi számba azzal a céllal, hogy az érdeklődők megértsék a művészetek és a történelem szoros kapcsolatát, mint bizonyos jelenségek és gondolatok megértésének illetve egy széleskörű ismeretanyag kialakulásának forrását.


Dr. Wang Haiwei a Nanjing Egyetem Művészettörténeti Tanszékének elismert professzora, számos tudományos cikk írója, megannyi művészeti díj és kitüntetés birtokosa. Behatóan foglalkozott a dunhuangi barlangtemplomokban talált kalligráfiákkal, ez irányú kutatásait összegző tanulmányával első díjat szerzett a 12. Jiangsu Filozófiai és Társadalomtudományi Kiemelkedő Tudományos Eredmények Konferenciáján.