Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2013. február

Földes Péter - Kínai külpolitikai kitekintő című előadása február 28-án.

Foldes_flash
Kép forrása: jacksonjwood.com

Az előadás az 1949-2012 közötti időintervallumban felvázolja a KNK diplomácia történelmét, főbb fejlődési szakaszait, jellemzőit, irányvonalát és stratégiáját.

2013. február 13.

Foldes_PeterIdőpont: 2013. február 28. (csütörtök) 17:30 óra

Helyszín: SZTE Rektori Hivatal Fszt. 5.


A tematikus rövid összefoglaló kronológiailag hat szakaszra bontva illusztrálja Kína külpolitikai fejlődését, az egyes történelmi fejlemények kihatását az ország határon túl folytatott politikájára.

A kínai fejlődés nem csupán gazdasági vonatozásában kínai színezetű, a diplomácia is az ország adottságaihoz mérten került kialakításra. Ezért elemzői szempontból szerves részként kezelem a főbb befolyásoló külső és belső tényezőket.


A KNK diplomáciai stratégia hat fő irányvonalának részletesebb leírása mentén végigkövetjük, hogy miként változtak és bővültek a pekingi prioritások. Párhuzamosan betekintést nyerünk a külpolitikai döntéshozatal színfala mögé, vagyis az államigazgatási beágyazottság, a politikai formálás színterei, egyes meghatározó állami és pártintézmények kerülnek górcső alá. Ennek mentén haladva, említést nyernek a kínai diplomácia különböző „válfajai”, kategóriái.


A teoretikai iskolák keretének érintése nélkül nem teljes a kép, ahogyan a percepciók és Kína nemzetközi imázsának a megvizsgálása sem elhanyagolandó részegység.


Egy „kiragadott” öt éves periódus (2005-2010) a kínai felemelkedés - bel- és külpolitikai aspektusból egyaránt - látványos szakaszának mélyebb monitoringjával végződik az előadás.


Földes Péter (2004-2010 - pekingi külpolitikai diplomata, Népi Egyetem nemzetközi kapcsolatok magisztrátusa), ChinAssist Tanácsadó Kft. alapító- ügyvezetője.


Kép forrása: jacksonjwood.com