Szegedi Tudományegyetem, Konfuciusz Intézet Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Konfuciusz Intézet  --  Hírek  --  KOI hírarchívum  --  Konfuciusz Intézet 2012. december

Az SZTE Konfuciusz Intézet delegációja részt vett a Konfuciusz Intézetek 7. Konferenciáján

Konfuciusz konferencia

A Kínai Nyelvoktatási Tanács (Hanban) december 16-18 között rendezte meg a Konfuciusz Intézetek 7. Konferenciáját. A konferencián 108 ország Konfuciusz Intézeteinek 2 200 képviselője: az Intézetek igazgatói, elnökei és az egyes országok nagykövetségeinek képviselői vettek részt. A konferenciát Liu Yandong állami tanácsos, a KKP Politikai Bizottságának tagja nyitotta meg.

2012. december 20.

A három napos rendezvényen a résztvevőknek lehetősége nyílt személyesen megismerkedni és esetleges kérdéseiket megvitatni a Hanban részlegeinek vezetőivel. A konferenciát végigkísérő nyelvoktatási kiállításon és vásáron az igazgatók megismerkedhettek a legújabb oktatási segédanyagokkal, multimédiás nyelvoktatási eszközökkel, és a helyszínen meg is vásárolhatták azokat hallgatóik számára. A konferencia lehetőséget biztosított a Konfuciusz Intézetek számára a bemutatkozásra: az igazgatók és elnökök előadásokat tartottak és hallgattak meg kollégáik előadásában az Intézetek működéséről, a Hanban által az Intézetek számára előirányzott jövőbeli tervekről, a nyelvvizsgáztatás lebonyolításának mikéntjéről, az Intézetek és az egyetem, illetve a helyi (ön)kormányzat együttműködéséről, és javaslatokat kaptak az oktatási és kulturális programok sikeres megszervezéséhez. Az Intézeteknek szintén lehetőségük nyílt megismerkedni és eszmecserét folytatni külföldi kollégáikkal, melyek együttműködések lehetőségeit vetették fel.


Az SZTE Konfuciusz Intézetet Ujhelyi István elnök, Szentmártoni Lívia igazgató és Zhang Xuemei igazgatóhelyettes képviselte. A konferencia során a frissen megalakult Intézet, amely fennállásának alig két hónapja alatt máris számos sikeres programot szervezett, kiemelt figyelmet kapott a Hanbantól. Ujhelyi István elnök urat külön felkérték, hogy tartson előadást az SZTE Konfuciusz Intézet és az Egyetem, Szeged városa, illetve a Kínai Nagykövetséggel történő együttműködéséről. A fiatal és sikeres Intézet a CCTV (Kínai Központi Televízió) munkatársának a figyelmét is felkeltette, aki Elnök úr előadását követően külön felkereste az Intézet képviselőit.


A konferencia záróünnepségén Xu Lin, a Konfuciusz Intézetek Központjának vezérigazgatója megköszönte az Intézetek képviselőinek a részvételt, és beszédében abbéli reményét fejezte ki, hogy jövőre még több Konfuciusz Intézet és Konfuciusz Tanterem (a Konfuciusz Intézetek alintézményei) képviselőjét köszöntheti a konferencián.